Ciastka pokrusz na piasek, dodaj wiórki i kakao, wymieszaj. Na końcu dodaj rozpuszczone masło. Ciasteczkową masę dokładnie wymieszaj równomiernie do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełóż na spód formy, dociśnij łyżką i wyrównaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do miski przelej jogurt i mleko kokosowe. Dodaj serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt migdałowy i wiórki. Całość wymieszaj mikserem do otrzymania jednolitej konsystencji. Żelatynę zalej wrząca wodą, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do żelatyny dodaj kolejno kilka łyżek masy serowej. Wymieszaną żelatynę dodaj do masy serowej i szybko zmiksuj do połączenia się składników. Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj powierzchnię i odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Na garnuszku z wrzącą wodą umieść szklaną miseczkę. Do miseczki włóż kawałki czekolady i wlej śmietankę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewę odstaw do przestudzenia. Płynną polewę wylej na schłodzony sernik, posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki do stężenia polewy.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki