Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 170°C. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć ciasto tak, aby było gładkie. Wylep ciastem dno blaszki.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj. Dodaj twaróg, mieszankę do masy serowej oraz przesiany cukier puder i wiórki kokosowe. Żółtka oddziel od białek, dodaj do masy i zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Na upieczony i przestudzony spód przelej masę serową i rozprowadź ją równomiernie.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
Śmietanę oraz przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i przelej na sernik. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Sernik odstaw na kilka godzin do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki