Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieć razem na jednolite ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na ok 30-40 min.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim dno formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Wszystkie składniki na masę serową umieść w większym naczyniu i zmiksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.
Brzegi formy z upieczonym spodem wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niej masę serową i wyrównaj.
Czas pieczenia: 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia.
Po wystudzeniu wierzch sernika posmaruj równomiernie masą kajmakową i posyp orzeszkami. Następnie rozpuść kilka kostek czekolady i udekoruj nią sernik robiąc cienkie paseczki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki