Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki barwnika spożywczego zielonego, wymieszać i przelać do przygotowanej wcześniej foremki.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Następnie wyjąć z formy upieczony blat i wystudzić go. Jeśli biszkopt wyrośnie zbyt wysoko należy go wyrównać ścinając nożem. Foremkę wymyć i ułożyć w niej ponownie wystudzony blat.
Do wysokiego naczynia wlać 1 l mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać jogurt naturalny i miksować jeszcze przez 2 minuty. Masę serową podzielić na pół. Do jednej części masy dodać tubkę barwnika czerwonego, 5 drobno pokrojonych truskawek i jeszcze chwilę miksować. Do drugiej części masy dodać dwie tubki barwnika zielonego. Masy nakładać na przemian do foremki by powstały pasy. Sernik należy schłodzić w lodówce przez godzinę.
Bezpośrednio przed podaniem sernik udekorować truskawkami i listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki