Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Gruszki odsącz z syropu, odmierz 250 ml syropu do galaretki, resztę pozostaw do masy.
Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt naturalny i ubijaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlej powoli do masy śmietankowo-jogurtowej, cały czas miksując.
Na koniec dodaj syrop z gruszek i zmiksuj krótko do połączenia.
Ok. 1/3 masy przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj. Na to poukładaj połówki gruszek, a następnie wyłóż pozostałą część masy i wyrównaj. Oprósz bardzo delikatnie cynamonem i wstaw do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 - 7 minut. Namoczoną żelatynę odsącz z wody, podgrzej do rozpuszczenia w rondelku (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki syropu wymieszaj, a następnie przelej do pozostałej części syropu i dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce, aż galaretka nabierze żelowej konsystencji, a następnie wylej na ciasto. Całość pozostaw do schłodzenia jeszcze przez ok. 2 h w lodówce.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki