Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Herbatniki i czarne kakao przełóż do malaksera z ostrym nożem i pokrusz na drobny piasek. Następnie dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami na jednolitą masę. Przełóż na dno formy i wyrównaj delikatnie dociskając. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.
Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Na 2 h przed przygotowaniem sernika, wyciągnij jogurt z lodówki. Powinien być w temperaturze pokojowej. Wymieszaj go z cukrem pudrem i pastą waniliową. Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj to całkowitego rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżeczek masy jogurtowej i dobrze wymieszaj. Przelej całość do masy i dobrze zmiksuj. Następnie ubij schłodzoną śmietankę i wmieszaj za pomocą silikonowej szpatułki do ciasta. Pokrojone wcześniej truskawki również dodaj do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj. Przelej na schłodzony ciasteczkowy spód i wstaw na 2 h do lodówki.
Truskawki zblenduj z cukrem pudrem, a żelatynę rozpuść we wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie połącz ze zblendowanymi truskawkami. Jeżeli chcesz, aby mus był bardziej delikatny, możesz całość przetrzeć przez sitko. Wylej mus na stężoną masę jogurtową i odstaw na kolejne 2 h do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki