Dno formy o wym. 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno z cukrem. Żółtka wymieszaj z olejem i dodaj je pod koniec ubijania białek. Na końcu wmieszaj delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia. Oderwij ze spodu papier do pieczenia i ponownie umieść w formie (możesz ponownie wyłożyć formę papierem).
Twaróg i serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
Do oddzielnego naczynia przelej schłodzoną śmietankę i ubij ją na sztywno.
Ubitą śmietankę dodaj do masy serowej i miksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
Do wąskiego, wysokiego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania Sposobu na sernik na zimno i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. Uzyskaną mieszankę przelej do masy serowej i zmiksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Całość przelej do formy, wyrównaj. Odstaw do lodówki.
Do wrzątku wsyp zawartość opakowania galaretki, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.
Na warstwie serowej poukładaj połówki brzoskwiń.
Kiedy galaretka zacznie tężeć, przelej ją na wierzch sernika. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Pistacje drobno posiekaj.
Przed podaniem posyp pistacjami i udekoruj listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki