Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj cukier, cukier z wanilią i dokładnie wymieszaj. Do garnka przełóż twaróg, jajka i energicznie mieszaj rózgą do połączenia składników. Ciągle mieszając gotuj do momentu, aż masa serowa będzie gorąca.
Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj je do gorącej masy serowej. Cały czas mieszając, krótko gotuj, aż masa nabrała konsystencji budyniu.
Dno formy wyłóż herbatnikami i wylej na nie połowę ciepłej masy serowej. Ułóż kolejną warstwę herbatników, wylej resztę sernika i przykryj pozostałymi herbatnikami.
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż ją do garnka razem ze śmietanką i podgrzewaj mieszając, do rozpuszczenia czekolady. Polewę wylej na górę sernika. Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki