Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na jednolitą masę, odłożyć na pół godziny do lodówki. Blachę 40 x 25 cm natłuścić, oprószyć mąką. Ciasto równomiernie rozłożyć na blasze.
Blachę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Mak zalać wodą, gotować na wolnym ogniu 15 minut, następnie odsączyć na sicie i zmielić. Mleko, miód, aromat migdałowy, cukier razem zagotować, wsypać bułkę tartą, wszystko dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Do zmielonego twarogu dodać jajka, margarynę, cukier puder, aromat cytrynowy i budyń, składniki wymieszać mikserem na gładką masę, rozłożyć równomiernie na podpieczone ciasto. Na masę serową nakładać łyżką małe nieregularne kleksy z masy makowej.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto ostudzić.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki