Spód: Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Serek mascarpone utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Czekoladę rozpuść mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę przelej do serka, cały czas miksując. Stopniowo dodawaj twaróg, jajka i Sernix. Masę serową przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek. Piekarnik nagrzej do 160˚C.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 80 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę przelej do garnuszka, zagotuj. Ściągnij z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sernik udekoruj polewą oraz perełkami i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki