Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w malakserze, dodaj roztopione masło i wymieszaj. Ciasteczkową masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.
Cytrynę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, po czym zetrzyj skórkę na tarce, a sok wyciśnij. Do miski przelej jogurt, dodaj cukier puder, otartą skórkę z jednej cytryny i wyciśnięty z niej sok, wymieszaj. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 min., odcedź, po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy jogurtowej, wymieszaj i przelej z powrotem całość do masy jogurtowej. Całość wymieszaj do połączenia się składników. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę. Przełóż ją do masy jogurtowej i dokładnie wmieszaj rózgą. Gotową masę przelej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na ok. 20 min.
Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, po czym zetrzyj skórkę z 1 szt. na tarce, a sok wyciśnij z obu cytryn. Wszystkie składniki polewy umieść w misce (metalowej lub żaroodpornej) i wymieszaj energicznie rózgą. Ustaw nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając, przy użyciu rózgi, doprowadź całość tylko do momentu uzyskania żelowej konsystencji. 2 listki żelatyny namocz przez 5 min w zimnej wodzie, po czym dokładnie odcedź, dodaj do ciepłego kremu cytrynowego i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem cytrynowy rozsmaruj na wierzchu sernika, a następnie wstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 2 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki