Spód: Dno tortownicy o śr. 24 cmwyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Ciasteczka pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i cynamonem. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Do miski przełóż twaróg, serek Ricotta, jajka, żółtka, cukier oraz Sernix. Zmiksuj krótko do połączenia się składników. Chałwę pokrój na drobne kawałki, wmieszaj do masy serowej i przelej na ciasteczkowy spód.
Ciasto włóż do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczony sernik wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Do garnka przelej śmietankę, dodaj pokruszoną chałwę. Podgrzej, cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia. Kiedy polewa zacznie gęstnieć, przelej ją na wystudzony sernik.
Sernik udekoruj płatkami migdałowymi na nie zastygniętą polewę. Wstaw do schłodzenia do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki