Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj biszkopty w formie.
Żelatynę zalej zimną wodą tylko do jej przykrycia i odstaw na ok. 10 minut do napęcznienia.
Czekoladę posiekaj na bardzo drobne kawałki.
W misie miksera umieść twaróg, mascarpone, cukier i pastę waniliową. Zmiksuj do całkowitego połączenia składników.
Żelatynę podgrzej na palniku lub w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby się nie zagotowała. Odstaw do przestudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno i za pomocą szpatułki wmieszaj do masy serowej, do połączenia składników.
Do żelatyny dodaj 2 - 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj, uważając, aby nie powstały grudki. Przelej całość do pozostałej masy serowej i ponownie dokładnie wymieszaj.
Dodaj posiekaną czekoladę. Całość przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia masy.
W rondelku na małym ogniu rozpuść 50 g masła z 3 łyżkami mleka. Mieszaj łyżką do momentu rozpuszczenia się masła.Odstaw rondelek z palnika, wsyp zawartość opakowania z polewą i energicznie wymieszaj do połączenia składników. Cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia polewy, podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowani i uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch ciasta, rozsmaruj ją łyżeczką w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza. Pozostaw do zastygnięcia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki