Laskę wanilii rozetnij, wydrąż ziarenka. Całość przełóż do garnka i zalej śmietanką. Zagotuj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do wysmarowanych masłem boków formy przyklej papier do pieczenia, tworząc kołnierz przedłużający wysokość tortownicy (powinien wystawać o kilka cm). Dzięki temu sernik znacznie urośnie.
Piekarnik nagrzej do temp. 240 °C.
Do misy miksera przełóż serek śmietankowy, mascarpone i cukier, Krótko utrzyj na niskich obrotach, do połączenia składników. Następnie dodawaj kolejno jajka i śmietankę. Dodaj budyń i krótko wymieszaj.
Masę serową przelej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 35-40 min, aż wierzch sernika stanie się ciemnobrązowy.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika sernik będzie wydawał się płynny lub niedopieczony. Po schłodzeniu w lodówce (ok. 6-8 h) nabierze właściwej konsystencji.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 240 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki