Mąkę, cukier, jajko, kakao, sól i masło pokrojone w drobną kostkę umieść w misce. Zagnieć do połączenia się składników.
Spód formy o wym. 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, na papier wyłóż ciasto ugniatając palcami na równą powierzchnię. Po nakłuwaj ciasto widelcem. Włóż blachę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Wszystkie składniki na masę serową umieść w misie miksera i wymieszaj krótko, do połączenia się składników.
Masę wylej na przygotowany wcześniej spód.
Piecz ok. 15 minut w temp. 170°C, następnie zmniejsz do 150°C i piecz przez następne 70 minut.
Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Czas pieczenia: 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
W misie miksera ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuść w mikrofali i dodaj kilka łyżek ubitej śmietany. Wymieszaj żelatynę z resztą masy śmietanowej.
Do masy śmietanowej delikatnie wmieszaj pokruszone ciasteczka. Wyłóż na sernik i wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
W rondelku na małym ogniu rozpuść 50 g masła z 3 łyżkami mleka. Mieszaj łyżką do momentu rozpuszczenia się masła.Odstaw rondelek z palnika, wsyp zawartość opakowania z polewą i energicznie wymieszaj do połączenia składników. Cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia polewy, podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowani i uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch wystudzonego ciasta, rozsmaruj ją łyżeczką w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza. Pozostaw do zastygnięcia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki