Mąkę i cukier puder wymieszaj. Dodaj aromat waniliowy, masło i żółtka, wymieszaj mikserem. Ciasto zagnieć do uzyskania gładkiej masy, owiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 30 minut.
Galaretki zalej 700 ml wrzącej wody i wymieszaj, aż do dokładnego rozpuszczenia. Galaretkę wylej do większej prostokątnej blachy wyłożonej folią spożywczą, a po wystudzeniu wstaw do lodówki, aby szybciej stężała.
Przygotuj dwie foremki do wycinania kształtów. Większą do kruchych ciastek i mniejszą do galaretki. Stolnicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 milimetrów i większą foremką wycinam serduszka. Ciasteczka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka wstaw do piekarnika i piecz do słomkowego koloru.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Upieczone ciasteczka odstaw do ostygnięcia. Zimne ciasteczka posmaruj kremem i składaj ze sobą dwie sztuki tak jak markizy.
Gdy wszystkie ciasteczka będą przełożone obsyp je cukrem pudrem. Z zastygniętej galaretki mniejszą foremką wytnij serduszka i układaj na wierzchu ciasteczek.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki