Masło roztopić i wystudzić. Mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól, wymieszać. Dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia. Orzechy zblendować na małe kawałki i połączyć z miodem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na stolnicę. Jeśli ciasto bardzo się klei trzeba je podsypać mąką i zagnieść, następnie podzielić na 16 porcji. Z każdej części utoczyć kulę, którą podsypując mąką należy rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm.
Każdy placek posmarować masą miodowo - orzechową.
Następnie ciasto zwinąć w rulon. Rulon złożyć na połowę. Końce wałeczka dokładnie skleić po obu stronach, aby farsz nie wypływał.
Złożony rulon naciąć wzdłuż głęboko do 3/4 długości, by utworzyć serce. Odstawić do wyrośnięcia. Każdą z porcji ciasta przygotować w ten sam sposób.
Serca układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone serca wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki