Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, zrób w środku nacięcie na wylot. W nacięcie włóż suszone śliwki. Czosnek utrzyj z solą na pastę, dodaj pieprz i majeranek, wymieszaj. Pastą natrzyj schab z wierzchu i odstaw na godzinę w naczyniu żaroodpornym.
Schab przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po tym czasie ściągnij folię i piecz do momentu zarumienienia (ok. 15 minut), podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.
Upieczony schab odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój na plastry.
Marchewkę, pietruszkę, seler, por obierz i umyj, umieść w garnku wszystkie warzywa. Wlej wodę i zagotuj. Dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zmniejsz ogień. Cebulę nieobraną połóż na palniku kuchenki i opal ją ogniem, włoż do garnka z warzywami. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki. Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie. Gotuj około pół godziny na małym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wywar przecedź przez gazę.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij. Dodaj do gorącego wywaru (500 ml), wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Po ostudzeniu odstaw bulion do lodówki, mieszając go od czasu do czasu, doprowadzając do żelowej konsystencji.
Plastry schabu ułóż na półmisku, udekoruj gałązkami majeranku, ziarnami czerwonego pieprzu i polej tężejącym bulionem. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono