Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła, przesiany cukier puder, sól i śmietanę. Całość zagnieć formując z ciasta kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h.
Umyte gruszki obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, przekrój wzdłuż na pół, a następnie na cztery części. Gruszki przełóż na patelnię. Na małym ogniu podgotuj przez ok. 10 minut, do momentu aż gruszki zmiękną. Pod koniec dodaj cynamon i wymieszaj.
Orzechy włoskie posiekaj na kawałki i upraż na suchej patelni z cukrem pudrem, mieszając od czasu do czasu. Orzeszki powinny być chrupiące i mieć lekko złoty kolor. Odstaw do wystudzenia.
Piekarnik nagrzej do 190°C. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na placek o śr. ok. 35 cm. Ciasto owiń na wałek i przełóż na arkusz papieru do pieczenia. Mąkę, cukier i migdały wymieszaj i przełóż na ciasto, pozostawiając 3 cm wolnego brzegu. Na rozwałkowane ciasto wyłóż gruszki, pozostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta. Gruszki posyp uprażonymi orzechami. Brzegi tarty zawiń do środka.
Wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia się ciasta.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki