Mąkę przesiać, dodać margarynę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i jajko. Całość wymieszać i zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto będzie się kleiło, należy je schłodzić w lodówce, po czym rozwałkować na grubość 2 - 3 milimetrów i przełożyć na blachę (32 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować cienko dżemem brzoskwiniowym. Masło stopić, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, orzechami i wiórkami kokosowymi. Dodać 2 łyżki wody. Mieszankę rozłożyć na cieście, lekko dociskając.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty, a następnie na trójkąty. Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wlać ją do małej salaterki i zanurzać w niej rogi trójkątów. Posypać orzechami laskowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki