Rolmopsy: Z filetów śledziowych ściągnąć skórę, posmarować musztardą, ogórki pociąć w paski i ułożyć na filecie, zrolować.
Galareta: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Wodę na wywar wymieszać z octem, solą, cukrem i przyprawami, zagotować i następnie przecedzić. Naczynie z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą, gdy żelatyna będzie płynna wymieszać ją z gorącym wywarem. Odstawić do ostygnięcia. Część wywaru przelać do opłukanej zimną wodą formy, tak by spód był przykryty i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Rolmopsy pokroić w plastry (małe przekroić na pół), ułożyć na zastygniętej galarecie i zalać resztą wywaru. Pozostawić w lodówce do stężenia. Przed podaniem potrzymać foremki krótko w gorącej wodzie, przy pomocy noża ostrożnie odsunąć galaretkę od brzegów foremki i wyjąć na półmisek.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono