Rolada: Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka z gorącą wodą ubić mikserem na puszystą masę. Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym i stopniowo dodawać do masy, cały czas ubijając. Dodać do ciasta przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę, równomiernie rozsmarować na grubość ok. 1cm.
Ciasto wstawić do piekarnika. Natychmiast po upieczeniu roladę przenieść na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, papier posmarować zimną wodą, ściągnąć, roladę zwinąć razem ze ściereczką.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania zawartość torebki wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach oraz drobno posiekane brzoskwinie. Roladę rozwinąć (usuwając ściereczkę), posmarować dżemem brzoskwiniowym, następnie nałożyć 2/3 śmietany i zwinąć. Resztę śmietany rozsmarować na wierzchu ciasta i wygładzić.Roladę posmarować dżemem, rozłożyć krem (1/3 kremu zostawić do dekoracji rolady), zwinąć w rulon. Wierzch posmarować resztą kremu.
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera, 300 ml mleka, 100 g masła, 2 łyżki dżemu truskawkowego, niskosłodzonego Biszkopt upiec według przepisu podstawowego. Do mleka wsypać zawartość opakowania, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty, dalej ubijając połączyć ze 100 g utartego masła. Roladę posmarować dżemem, rozłożyć krem (1/3 kremu zostawić do dekoracji rolady), zwinąć w rulon. Wierzch posmarować resztą kremu, posypać kakao.
Podana poniżej wartość odżywcza nie uwzględnia rolady czekoladowej.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki