Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj dwa woreczki cukiernicze do masy biszkoptowej.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka umieść w misie i ubijaj na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli, a następnie stopniowo dodawaj cukier. Ciągle ubijając dodaj kolejno żółtka. Następnie zmniejsz obroty miksera do najniższych obrotów i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem.
Połowę przygotowanej masy przełóż do pierwszego worka cukierniczego. Do drugiej części dodaj kakao i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką. Gotową masę kakaową przełóż do drugiego worka.
Z woreczka z jasną masą odetnij koniec (na szerokość ok. 7 - 10 mm) i wyciskaj ukośnie na blachę jasne pasy ciasta zostawiając pomiędzy odstępy o podobnej szerokości. Nastepnie uzupełnij puste miejsca masą kakaową tak, aby powstała zebra. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po upieczeniu biszkopt wyjmij z piekarnika i przełóż na ściereczkę papierem do góry. Zdejmij papier, przykryj drugą ściereczką i obróć z powrotem tak, aby ładniejsza strona pasów była pod spodem. Zdejmij ściereczkę z góry, a następnie zaczynając od krótszego boku zawiń ciasto na kształt rolady razem ze ściereczką spod spodu. Odłóż do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj. Ciasto delikatnie rozwiń, posmaruj masą śmietankową (niewielką ilość zostaw do dekoracji), a następnie zawiń w roladę.
Pozostałą część masy przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i udekoruj wierzch. Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz. Kawałkami truskawek udekoruj roladę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki