Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij z solą na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie wymieszaj z wcześniej przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Biszkoptową masę wyłóż równomiernie na przygotowaną blachę.
Czas pieczenia: 10 - 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Gorący biszkopt przełóż na czystą ściereczkę papierem do góry dnem i delikatnie ściągnij papier. Ciasto przykryj ściereczką i zwiń w roladę. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.
Rozwiń wystudzoną roladę i rozsmaruj na niej masę śmietanową równą warstwą. Zwiń ciasno i wstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj owocami.
Czas chłodzenia: ok. 60 min.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki