Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę pokrój i przełóż ją do miski postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę odstaw do przestudzenia.
Białka oddziel od żółtek. Ubij je z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, aż staną się jasne i gęste. Cienkim strumieniem dolewaj rozpuszczoną czekoladę do żółtek. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej.
Ciasto rozprowadź równomiernie na blasze i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika. Oprósz delikatnie ściereczkę kuchenną kakao, przykryj nią ciasto i zwiń w kształt rolady. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Serek mascarpone i śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Do masy dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
Delikatnie rozwiń biszkopt czekoladowy i rozsmaruj na nim krem stracciatella, zostawiając czystą krawędź o szerokości około 2 cm. Zawiń ciasto i wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem oprósz ciasto kakao.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki