Piekarnik nagrzej do temp. 170 °C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij z solą na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie wymieszaj z wcześniej przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Masę biszkoptową wyłóż równomiernie na całą blachę. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu biszkopt przełóż na czystą ściereczkę papierem do góry i delikatnie ściągnij papier. Ciasto przykryj ściereczką i zwiń w roladę. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do mocno schodzonej i lekko ubitej śmietanki dodaj Śmietan-fix żółty wymieszany wcześniej z cukrem pudrem. Ubij całość na sztywno. Wymieszaj z borówkami
Rozwiń wystudzoną roladę i rozsmaruj na niej masę śmietanową. Pozostaw trochę masy do dekoracji. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj resztą śmietany i borówkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki