Przygotować blachę z wyposażenia piekarnika (wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia). Jajka z wodą ubijać przez 1 minutę na puszystą masę, dodać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, ubijać jeszcze przez 2 minuty. Obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto natychmiast wylać na blachę, delikatnie wyrównać łyżką.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Czystą ściereczkę rozłożyć na blacie i posypać cukrem. Biszkopt zaraz po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zdejmując papier ze spodu ciasta. Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką w roladę, odstawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę śmietanową o smaku śmietankowym, delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach.
Roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Połową masy posmarować ciasto i ponownie je zwinąć. Resztą masy posmarować wierzch i boki rolady.
Ciasto udekorować owocami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki