Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Cały czas miksując dodaj stopniowo cukier puder i cukier wanilinowy, a następnie stopniowo po jednym żółtku. Na koniec ubijania dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylej na przygotowaną blachę i wyrównaj łyżką.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 12 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu roladę zdejmij z blachy. Na blacie rozłóż ściereczkę posypaną lekko cukrem pudrem. Ciasto wyjmij na ściereczkę papierem do góry, a następnie delikatnie ściągnij papier. Gorący biszkopt zawiń w rulon wraz ze ściereczką i odłóż do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do masy śmietankowej, cały czas miksując. Część malin odłóż do dekoracji, a resztę zagnieć widelcem, dosyp cukier puder, wymieszaj i dodaj do śmietanki delikatnie mieszając. Masę wstaw do lodówki, do stężenia. Biszkopt rozwiń i usuń ściereczkę. Na biszkopcie rozsmaruj część masy malinowej i zawiń w roladę. Roladę zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do stężenia masy. Schłodzoną roladę posmaruj pozostałą częścią masy, udekoruj malinami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki