Piekarnika nagrzej do temp. 210°C. Jajka ubij z cukrem, gorącą wodą i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąki wwymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiej do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylej na blachę i rozsmaruj po powierzchni łyżką.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C
Ściereczkę kuchenną skrop lekko wodą, rozłóż ją na blacie kuchennym. Ciasto z papierem do pieczenia zdejmij z blachy, odwróć je papierem do góry i połóż na ściereczce. Następnie delikatnie ściągnij papier. Gdyby papier źle odchodził od ciasta, możesz posmarować go zimną wodą przy pomocy pędzelka. Roladę zwiń razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia.
Wiśnie wsyp do garnka, dodaj cukier, zagotuj. Sok odlej, aby w garnku zostały same wiśnie. Dodaj do nich 2 łyżki wiśniówki. Całość zagotuj, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem kremu. Całość połącz miksując jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodaj krem orzechowy, całość miksuj.
Do reszty wiśniówki dodaj 3 łyżki zimnej, przegotowanej wody. Rozwiń roladę i zabierz ściereczkę. Przy pomocy pędzelka nasącz wiśniówką wnętrze ciasta. 2/3 kremu wyłóż na roladę i równo rozsmaruj. Wzdłuż ciasta ułóż wiśnie, zwiń w roladę. Pozostałym kremem udekoruj boki i wierzch rolady, a na koniec posyp posypką.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki