W małym garnku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło lub margarynę.
Mąkę wymieszać delikatnie z drożdżami. Dodać pozostałe składniki wraz z mlekiem i tłuszczem. Całość zagnieść do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z miski, posypać mąką i ponownie zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 35 cm.
Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masę marcepanową zetrzeć na tarce i wymieszać z makiem. Ciasto pokroić na 16 równych kawałków. Nadzienie nakładać przy najszerszej stronie ciasta (od brzegu). Każdy kawałek zawijać do środka, do najwęższego punktu. Na blasze układać rogaliki w taki sposób, aby wąski pasek ciasta był na spodzie. Rogaliki posmarować mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby jeszcze urosły.
Rogaliki wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 18 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone rogaliki zdjąć z blachy, podawać na ciepło lub ostudzić.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki