Dwie kostki margaryny do pieczenia rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy, a także letnie mleko, 2 całe jajka i 2 żółtka oraz szczyptę soli. Na końcu dodać przestudzoną margarynę i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto pokroić nożem na 8 równych części, a następnie każdą z nich ponownie zagnieść. Stolnicę posypać mąką i każdą z części ciasta rozwałkować na kształt koła. Następnie koła podzielić na 8 części, krojąc ciasto promieniście.
Na każdy kawałek nakładać łyżeczkę marmolady przy najszerszej, zewnętrznej stronie i zawijać go do środka. Zawinięte rogaliki zamoczyć jeszcze w miseczce z białkiem, a następnie w cukrze.
Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze uprzednio posmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone rogaliki wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki