Do szklanki wlej 150 ml ciepłej wody, czyli 75 ml wrzątku (ok. 8 łyżek) + 75 ml zimnej (ok. 8 łyżek). Wsyp żółtą mieszankę i energicznie mieszaj do dokładnego rozpuszczenia. Następnie w ten sam sposób rozpuść mieszanki zieloną i różową.
Mocno schłodzone mleko zagęszczone niesłodzone ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez ok. 1-2 min do uzyskania jednorodnej pianki.
Powstałą mleczną piankę przemieszaj łyżką, podziel na trzy równe części i umieść w 3 oddzielnych naczyniach. Spód formy o śr. 24 cm możesz wyłożyć papierem do pieczenia i dodatkowo biszkoptami.
Do pierwszego naczynia z pianką dodaj rozpuszczoną żółtą mieszankę i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach miksera do dokładnego połączenia (ok. 30 sek.). Tak samo postępuj z pozostałymi porcjami pianki i mieszanką zieloną i różową.
Od razu po wymieszaniu nakładaj naprzemiennie na środek formy po 2-3 łyżki kolorowej piankowej masy, np. 2-3 łyżki żółtej, potem zielonej i różowej itd. Pamiętaj, by zawsze zaczynać od środka.
W trakcie nakładania co jakiś czas lekko potrząsaj foremką na boki, aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Nie mieszaj pianki łyżką w formie.
Wstaw do lodówki na ok. 1-2 h. Gdy ciasto stężeje, oddziel je nożem od formy, zdejmij obręcz i ciesz się smakiem piankowej tęczy. Możesz udekorować ciasto postaciami wyciętymi z opakowania.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki