Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę do tarty o śr. 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką ryżową lub wyłóż papierem do pieczenia.
Mąki wsyp do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia bez glutenu, pokrojone masło i wodę, zagnieć do połączenia składników. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Ciasto podsyp mąką ryżową i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Przełóż do formy i wylep dokładnie dno i brzegi. Tartę przykryj papierem do pieczenia i fasolą.
Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Usuń papier z fasolą i dopiecz przez następne 8-10 minut, na złoty kolor.
Czas pieczenia: ok. 18 - 22 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 180 °C
Czosnek i pory pokrój w cienkie plasterki. Czosnek i listki tymianku podsmaż krótko na oliwie z oliwek, dodaj pory, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut, do miękkości. Na sam koniec duszenia dodaj szpinak, by tylko zmiękł.
W misce dobrze wymieszaj pory ze szpinakiem ze startym serem, jajkami, śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż farsz na podpieczoną tartę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmij z formy. Podawaj na ciepło.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono