Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder, cukier z wanilią oraz jajko. Całość zagnieć do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Połową porcji ciasta wyłóż dno formy i odstaw do schłodzenia. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania ciasta.
Schłodzony spód włóż do piekarnika i piecz do zarumienienia się ciasta.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Umyj, obierz i pokrój jabłka na spore kawałki. W garnku podgotuj jabłka z cukrem ok. 10 minut, a pod koniec dodaj cynamon, całość dokładnie wymieszaj. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki