Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, jeden obok drugiego.
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Do misy miksera dodaj żółtka, cukier i cukier z wanilią. Ucieraj do momentu powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodawaj partiami twaróg, cały czas mieszając. Cienkim strumieniem dodawaj rozpuszczone masło , cały czas ucierając. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. W osobnych miskach ubij śmietankę i białka. Zarówno ubite białka, jak i ubitą śmietankę dodaj do masy serowej. Wymieszaj delikatnie. Masę serową przelej delikatnie na ułożone herbatniki.
Ciasto piecz w kąpieli wodnej tzn. zagotuj wodę i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik posyp cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki