Wbij do miski żółtka i jajko. Dodaj cukier i ubijaj aż powstanie puszysta masa.
Do dużej misy miksera wsyp mąkę, drożdże, ciepłe mleko, pastę waniliową. Zacznij wyrabiać i po chwili dodaj roztopione masło. Wyrabiaj dalej ok. 10 min. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny (do podwojenia objętości).
Po tym czasie odpowietrz ciasto i podziel na części o wadze ok. 60 g każda. Uformuj bułeczki, spłaszcz je dłonią i odstaw na oprószony mąką blat. Przykryj i odstaw na 20-30 min do ponownego wyrośnięcia.
Do szerokiego garnka lub głębokiej patelni wlej olej lub smalec na taką wysokość by pączki swobodnie pływały. Nagrzej go do temp. 170-175 °C.
Przełóż delikatnie wyrośniętą stroną pączki na gorący olej. Smaż po ok. 2-3 min z każdej strony. Odstaw do wystudzenia na ręcznik papierowy.
Do mocno schodzonej i lekko ubitej śmietanki dodaj Śmietan-fix żółty wymieszany wcześniej z cukrem pudrem. Ubij całość na sztywno.
Pączki przekrój na pół i wypełnij masą śmietanową. Posyp posiekanymi pistacjami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki