Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże, sól i wymieszaj dokładnie.
Następnie dodaj jajka, ciepłe mleko i całość dobrze zagnieć. Na koniec dodaj oliwę i wyrabiaj na jednolite, elastyczne ciasto o dość luźnej konsystencji.
Miskę z ciastem przykryj folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 h.
W międzyczasie przygotuj sos i dodatki.
Do rondelka wlej przecier pomidorowy, dodaj koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, oliwę, cukier, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Ustaw rondelek na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż część wody odparuje a sos zmniejszy swoją objętość. Odstaw do przestudzenia.
Ser zetrzyj na wiórki.
Pieczarki pokrój w plastry i podduś z solą na patelni, odcedź na sicie i przestudź.
Ogórki kiszone i kiełbasę pokrój na plasterki.
Paprykę pokrój na małe paski.
Czerwoną cebulę przetnij na środku wzdłuż i pokrój na cienkie plasterki.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika natłuść dobrze oliwą.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blasze i natłuszczonymi oliwą dłońmi rozciągnij je na całą blachę.
Następnie posmaruj pizzę sosem, posyp równomiernie serem i wyłóż przygotowane wcześniej dodatki.
Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono