Piekarnik nagrzej do temp. 210°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło i wodę zagotuj w rondlu. Zmniejsz ogień. Na gotującą się wodę z masłem wsyp mąkę i energicznie mieszaj przez ok. 3-4 minuty, ciągle podgrzewając. Gdy masa będzie już gładka, zdejmij garnek z palnika i miksując dodawaj stopniowo po jednym jajku. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Na jednej blaszce wyciśnij 6 rozetek.
Blachy włóży do piekarnika i piecz ptysie do uzyskania brązowego koloru.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C
Wystudzone ptysie przekrój na pół.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp masę śmietanową i dokładnie połącz składniki.
Na dolną część ptysia nałóży masę truskawkową i przykryj górą ciastka. Przed podaniem oprósz ptysie cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki