Sprawione pstrągi pociąć wzdłuż grzbietu na płaty, usunąć kręgosłup i ości, opłukać, osuszyć, pokroić na 5 cm kawałki, skropić sokiem cytrynowym.
Do płaskiego garnka wlać wodę, wino, sok jabłkowy, dodać kostki warzywne, przyprawy, wszystko zagotować.
Jabłka umyć (wydrążyć gniazda nasienne), pokroić na grubsze plasterki, włożyć do wywaru, gotować 2-3 minuty, wyłożyć na talerz, gdy ostygną usunąć delikatnie skórkę. Kawałki ryby gotować 5-6 minut na wolnym ogniu.
Wywar przecedzić, dolać wody do objętości 1,5 l, dosolić do smaku, zagotować. Żelatynę wsypać do wywaru, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
Dna półmisków zalać galaretą, zostawić do stężenia. Następnie ułożyć ryby, udekorować je koprem i cząstkami jabłek oraz ziarnami pieprzu. Całość zalać wywarem z żelatyną i wstawić do lodówki do stężenia.
Przepisy
Na słono