Blachę o wym. 23 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie warstwę herbatników. Masę kajmakową wyłóż równomiernie na herbatnikach i przykryj drugą warstwą herbatników. Z porcji mleka odlej do garnka ok. 500 ml, dodaj cukier i masło, zagotuj. Budynie rozmieszaj z pozostałą częścią mleka, wlej do wcześniej zagotowanego mleka. Zagotuj do zgęstnienia. Gotowy budyń wylej od razu na herbatniki, przykryj kolejną warstwą herbatników. Owiń formę folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno razem z pastą z wanilii i cukrem pudrem. Wyłóż równomiernie na wystudzone ciasto. Czekoladę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posyp nią wierzch ciasta. Odstaw ciasto na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki