Piekarnik nagrzej do temp. 170°C, prostokątną blachę o wym. 23 x 29 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę, dodaj ekstrakt i zmiksuj. Dodaj suche składniki i krótko wymieszaj do połączenia. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu wyjmij i wystudź.
Do szerokiego garnka lub rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu – cukier dopiero po kilku- kilkunastu minutach zacznie się rozpuszczać i karmelizować, nie mieszamy karmelu – możemy delikatnie poruszać garnkiem jeśli cukier nie rozpuszcza się równomiernie. Nie należy przyspieszać tego procesu, aby cukier nie przypalił się – przez to nasz karmel będzie miał gorzki, przypalony smak. Czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze jasnej, bursztynowej barwy. Jeśli będzie bardzo ciemny – to znaczy, że jest spalony i nie nadaje się do użycia.
Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło. Na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną. Należy cały czas energicznie mieszać karmel, aby tłuszcz połączył się z cukrem. Niewielkim strumieniem dolewamy śmietankę, nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, odstawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce przez 5-6 godzin lub zostawiamy na noc. Jeśli pojawią się nierozpuszczone kawałki cukru, można dodatkowo przelać karmel przez drobne sitko.
W misie miksera umieszczamy schłodzone śmietankę, mascarpone i karmel (wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę). Ubijamy do uzyskania gęstego kremu, uważając, żeby krem się nie zwarzył.
Masło orzechowe wymieszaj dokładnie z 3-4 łyżkami masy słony karmel.
Czekoladę rozpuść powoli razem z masłem w rondelku na niewielkiej mocy palnika. Wymieszaj na jednolitą konsystencję.
Wystudzony biszkopt przekrój na pół na dwa blaty, jeden ułóż w formie. Dolny blat posmaruj równomiernie kremem fistaszkowym, posyp posiekanymi orzeszkami i dociśnij je do kremu. Następnie wyłóż równomiernie ok. 2/3 masy słony karmel i przykryj drugim blatem biszkoptu. Wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu, ozdób polewą czekoladową i posyp orzeszkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki