Spód blachy o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając masę jajeczną. Suche składniki przesiej i w kilku partiach dodaj do masy delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelej do blachy.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj. Następnie masę kokosową przełóz do takiej samej blachy, w jakiej upieczony był biszkopt.
Ciasto kokosowe wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Mleko podziel na dwie części. Do pierwszej części dodaj budynie i żółtka, wymieszaj. Drugą część zagotuj z cukrami. Gotujące się mleko odstaw z ognia i dodaj do niego rozrobiony budyń
z żółtkami, wymieszaj. Garnek postaw na ogniu i cały czas mieszając zagotuj mleko, aż do zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia przykrywając go folią spożywczą. Zimną masę zmiksuj z miękkim masłem.
Biszkopt przekrój poziomo na pół. Wodę, cukier i cytrynę wymieszaj. Przygotowanym ponczem nasącz biszkopty. Dolną część biszkoptu przełóż połową kremu budyniowego, a następnie połóż ciasto kokosowe. Pozostałą część kremu wyłóż na warstwę kokosową i kolejną górną część biszkoptu.
Polewy przełóz do garnka dodaj mleko i ciągle mieszając podgrzej do rozpuszczenia się i połaczenia składników. Gotową polewą udekoruj wierzch ciasta, a następnie posyp wiórkami kokosowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki