Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blaszkę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski. Dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę, lekko podwyższając brzeg na ok. ½ wysokości blaszki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i schłodź wkładając je do zamrażarki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
Białą czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki. Śmietankę podgrzej do wrzenia i zalej nią pokrojoną czekoladę. Masę delikatnie wymieszaj i odstaw.
4 listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Maliny mrożone przełóż do garnka i podgrzej, aż do rozmrożenia owoców. Garnek odstaw z palnika. Listki żelatyny odsącz w dłoni i dodaj do gorącego malinowego sosu, wymieszaj. Większość sosu malinowego rozsmaruj na kruchym cieście.
Białą czekoladę wymieszaną ze śmietanką wylej równomiernie na sos malinowy. Pozostałą resztę sosu malinowego, rozłóż na białej czekoladzie i za pomocą wykałaczki utwórz nieregularne wzory. Ciasto wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia czekoladowo-malinowego nadzienia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki