Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj.
Następnie wlej ciepłą wodę, zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj oliwę i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.
Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i lekko zagnieć.
Podziel na 16 kawałków i formuj z nich kulki na bułki, układaj na blasze w odstępach.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. W międzyczasie podgrzej piekarnik do temp. 250°C.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z zimną wodą i posyp ziarnami lub pestkami.
Wstaw do podgrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i wstaw do pieczenia drugą blachę bułeczek.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 250 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono