Mleko, wodę, masło oraz sól umieść w garnuszku i ustaw na średniej mocy palnika. Jak tylko całość się zagotuje, od razu wsyp mąkę. Ciągle mieszając, gotuj, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie odstaw masę do przestudzenia. W osobnym naczyniu za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka z białkiem. Kiedy masa wystygnie, powoli przelewaj do niej roztrzepane jajka i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Nagrzej piekarnik do temp. 190°C i przygotuj blachy z wyposażenia piekarnika, wykładając je papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj na papier porcje o śr. ok. 3 cm, pozostawiając większe odstępy.
Ptysie wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
W mniejszym naczyniu utrzyj masło na jasną, puszystą masę. Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę, wsyp zawartość opakowania kremu ajerkoniakowego i całość miksuj przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj utarte masło i dalej miksuj do momentu połączenia się składników. W wersji dla dorosłych pod koniec miksowania dodaj alkohol. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i nadziewaj każdego ptysia po kolei.
Na blat wyłóż kawałek papieru, postaw na nim kratkę i poukładaj nadziane profiterole. Torebkę polewy umieść w gorącej wodzie na kilka minut, po czym odetnij niewielki rożek i oblej nią ptysie.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki