Mleko zagotuj w garnku, dodaj do niego masło i cukier, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Gdy mleko z masłem i cukrem będzie jeszcze ciepłe, przygotuj suche składniki. W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, ciepłe mleko z masłem i cukrem. Gdy składniki się połączą wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką i chwilę wyrabiaj. Odstaw ciasto do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Po tym czasie podziel ciasto na 10 części. Z każdej części uformuj wałek o długości ok. 45 cm. Z wałeczków formuj precelki. W garnku zagotuj wodę z sodą oczyszczoną. Wrzucaj do niej pojedynczo precle i gotuj przez ok. 30 sekund. Następnie wyjmuj je łyżką cedzakową dokładnie odsączając z wody. Precle układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Precelki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem.
Precle wstaw do piekarnika. Piecz na złoty kolor.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono