Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, wlać do mąki, wsypać cukier, cukier wanilinowy, sól, aromat cytrynowy, żółtka, zagnieść. Na koniec dodać stopione, ostudzone masło, ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz zagnieść, uformować wałek o grubości 5 cm. Pokroić na kawałki o szerokości 2-3 cm, z których następnie formować kulki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.
Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wystudzone ciastka przekroić na połowę.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do aromatu rumowego dodać żelatynę, rozpuścić, dodać do serka homogenizowanego. Gęstniejącą masę połączyć ze śmietaną. Krem nałożyć do papierowej tutki, wyciskać na dolne połówki bułek formując na brzegach zęby. Przykryć skośnie drugą połówką i lekko docisnąć. Na wierzchu zrobić oczy. Posypać cukrem pudrem. Dżem umieścić w papierowej tutce i wycisnąć w paszczy potworków. Oczy udekoruj dekoracjami z czekolady, posypką i perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki