Pory dokładnie umyć, oczyścić odcinając połowę zielonej części, pokroić na 4 cm kawałki. Przygotować bulion i zagotować go z winem, włożyć pory i gotować 5 minut. Pory mają pozostać jędrne! Ostudzone pory wyjąć z bulionu, osączyć. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie. Wlać sok z cytryny. Na dół okrągłych foremek opłukanych zimną wodą wlać trochę bulionu. Wstawić do lodówki do stężenia. W formie ułożyć wzdłuż pierwszą warstwę porów, zalać je połową bulionu, schładzać przez 30 minut. Na zastygniętej galarecie ułożyć kolejną warstwę porów, zalać pozostałym bulionem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Ziarna pieprzu utłuc, wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. Przyprawić solą oraz pieprzem mielonym i polać sosem.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono