Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka, cukier i ekstrakt utrzyj mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Ciągle ucierając stopniowo, cienkim strumieniem wlej olej. Do masy dodaj startą marchewkę, wymieszaj.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, wymieszaj z cynamonem. Suche składniki stopniowo dodaj do mokrych. Na koniec dodaj pokrojone orzechy włoskie i suszoną żurawinę, dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj ekstrakt i delikatnie wymieszaj. Gotowy krem rozłóż na wystudzonym pomarańczowym cieście marchewkowym.
Ciasto udekoruj pokrojonymi orzechami włoskimi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki