Białka jaj i cukier puder ubij na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż piana będzie bardzo sztywna. Następnie zabarw pianę ¼ łyżeczki czerwonego i ½ łyżeczki żółtego barwnika Dr. Oetkera, wymieszaj według upodobania, aż kolory się połączą lub pozostaw fantazyjne smugi barwnika.
3/4 piany przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, aby powstał okrągły blat bezy, na bokach łyżką uformuj ozdobne zawijasy. Pozostałą część piany przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o śr. 1 cm i wyciskaj na papier do pieczenia ozdobne stożki, starając się by miały zawinięte czubki.
Dużą bezę piecz jeszcze przez 1 godzinę w temp. 120°C, po czym zmniejszyć temp. do 100°C i piecz jeszcze przez kolejną godzinę.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C
Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem. Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem, a następnie wsyp do masy i wymieszaj mikserem. Następnie krem zabarw barwnikami spożywczymi w następujących proporcjach: ¼ łyżeczki czerwonego barwnika i ½ łyżeczki żółtego barwnika, krem przełóż do lodówki. Schłodzonym kremem napełnij szprycę lub rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką o śr. 1 cm.
Gdy beza całkowicie wystygnie przełóż ją na paterę i udekoruj kremem, owocami, posypką oraz startą na tarce czekoladą i startą skórką z pomarańczy (pomarańczę trzeba wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem).
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki